ДЕГУСТАЦИЯ НА ВИНАРСКА ИЗБА “ЦАРЕВ БРОД” В СТАРИЯ ГРАД НА НЕСЕБЪР

ДЕГУСТАЦИЯ НА ВИНАРСКА ИЗБА “ЦАРЕВ БРОД” В СТАРИЯ ГРАД НА НЕСЕБЪР
[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Озовахме се във винен бар Регион почти случайно и по много тривиален повод – лошото време, което ни застигна уикенда на морето. Решихме да заменим плажа с разходка в Стария град на Несебър. А редките срещи с добри приятели са предпоставка да заменим кафето с чаша вино още обяд, не че имаме нужда от оправдание, но пък беше добър повод да се отбием във Wine shop & bar Region.

Wine bar & shop REGION

Сгушен в малък очарователен двор на стара къща в сърцето на Стария Несебър, вино барът оказа се, че никак не е нов, но някак си бях пропуснала това прекрасно място в града. Наскоро видях снимки от там и си казах, че ще се отбия още следващия път, когато съм в Несебър.

От страната на улицата се намира магазинът за вино, който предлага доста добра селекция от малки бутикови български изби, а навътре през него се влиза в бара.

Малък двор, облян със зеленина и стил който ми напомня на Италия, но с някои модерни детайли. Признавам си, че беше любов от пръв поглед и мястото веднага ме впечатли с приятната атмосфера и спокойствие. Идеално място, където да изпиеш чаша вино с приятели! Любезният домакин ни посъветва при избора на вино и в крайна сметка се спряхме на врачански мискет от Старо Оряхово. Местен ароматен сорт, който чудесно се комбинира с плато сирена. На сладка приказка в добра компания с няколко чаши приятно вино следобеда почти се изниза и случайно разбрахме, че във винения бар довечера ще има дегустация на винарска изба Царев брод. И тъй като почти винаги случайните неща се оказват никак не случайни, запазихме маса и само няколко часа по-късно се върнахме за дегустацията, но този път с по-голяма компания.

Винарска изба Царев брод

Бях чувала за винарската изба от статията на Андей и Мария и по-точно за пенливото им вино Pet-nat, но никога не бях опитвала нито едно от техните вина.

DSC_2735.jpg

Винено пътешествие до винарна

Царев Брод

Винарната се намира в землището на с. Царев брод, близо до Шумен и Мадарския конник, а тази вечер наш водач в пътешествието сред вината на Царев брод беше Николай Кръстев – винарят на избата. Отраснал край пивоварната в Лом и учил за пивовар, но животът го завъртял към пътя на виното. Николай Кръстев е човекът, който активно е участвал в целия процес на винопроизводството на Царев Брод от лозята, през виноправенето на самата изба до контакта с клиентите. Винар, който казва за себе си, че това е не просто професия, а занаят. Нима има по-подходящ човек, който да ни потопил в историята и духа на вината на Царев Брод?

Pet-nat – пенливо начало на вечерта

Вечерта започна с балончета за добре дошли! Pet-nat  същност е съкращение от Pétillant Naturel или в превод от френски естествено пенливо. Френски метод, който за първи път се прилага в България от винарска изба Царев брод. Това е най-древният метод за правене на пенливо вино. Класическото пенливо вино се прави с готов винен материал, който се бутилира и се предизвиква вторична ферментация и виното се газира, защото процесът на ферментация е свързан с отделянето на въглероден диокис. При Pet-nat  има още първична ферментация,  виното се затваря в натуралната утайка и първичната ферментация се получава в бутилката като при живата бира.

Pet-nat на Царев Брод

Пенлива свежест

Ризлингът Pet-nat е затворен в бутилки с бирени капачки с лек винтидж привкус на визията, а оказа се по този начин се различават този тип напитки в света. Леко, приятно, лятно вино с нотки на сайдер. Именно Pet-nat стана фаворит на вечерта за повечето момичета от компанията ни.

Сепаж – откриваме официално вечерта с първото вино

Първото вино, с което официално откриваме вечерта е Сепаж от реколта 2018г. За разлика от купажа, при който се смесват няколко сорта вино, при сепаж има смесване на грозда от различни сортове преди самата ферментация.

Наздраве със сепхаж от Царев Брод

Сепаж от совиньон блан, траминер и шардоне

Сепажът на Царев Брод е съставен от 60 % совиньон блан, 20% траминер и 20% шардоне. Трудното при подобна смесица е, че трите сорта зреят по различно време. Трите сорта вино са събрани да ферментират заедно, защото винарят държи от самото начало трите сорта да бъдат в хармония и да израстват заедно.

Изключително приятно и многопластово вино и с плодови нотки с нежен златист цвят. Сепаж от Царев Брод носи финия дух на лятото и богат аромат на цитрусови плодове.

Гергана – вино от местен сорт

Продължаваме с друго интересно вино от сорта Гергана, направен през 1972г. като  уникална българска кръстоска между димят отонел и  мускат. В годините след създаването си обаче сортът се използва за огромни лозови масиви, в които не може да разгърне добре потенциала си. Така в годините сортът Гергана тъне в забрава и почти изчезва.

Собственикът на винарната Царев Брод притежавал няколко лози от този сорт, ни разказа Николай Кръстев. С пъпки от тези лози в Царев брод през 2008г. започва отглеждането на първите масиви със сорта Гергана, а през 2015г. е първото плододаване на лозята. Така почти изгубеният местен сорт Гергана започва нов живот. В момента Царев Брод са единствените, които са запазили този специфичен, късно зреещ сорт Гергана.

Освен с любопитната история, Гергана на Царев Брод ни изненада като изключително ароматно вино с леко тяло и дълъг финал. Приятно пивко и свежо вино за аперитив в горещите летни вечери. В етикета му път има приятна заигравка с българските шевици.

Евмолпия

Следващото вино отново е от специфичен сорт Евмолпия (старото име на Пловдив, където е направен сорта), много млад сорт, създаден още 1991г. е кръстоска между Мерло и Мавруд. Вината, които опитахме са първата реколта от първото плододаване на Евмолпия Царев Брод.

Розето на Евмолпия е много богато и атрактивно без никаква намеса – без филтрация и стабилизация, с много малинови нотки, цветисти аромати и наситен цвят.  Розе от български сорт, което ми носи спомени за Прованс с плодовата си свежест и дълъг финал. Един от моите фаворити на вечерта!

Червеното вино от Евмолпия е отлежало 8 месеца в 400 л френска бъчва (за разлика от типичната бъчва с обем 225 л). Според винаря Николай Кръстев, младото грозде от Евмолпия все още не може да понесе прекалено агресивен дъб, ето защо отлежава в по-голяма бъчва, за да запази свежестта на младото вино. Този млад сорт тепърва ще се развива и ще разгръща, а на мен определено ми допадна наситения плодов вкус на вината Евмолпия.

Финалът на вечерта –  ICE Riesling

ICE Rieslimng от Винарска изба Царев Брод

Черешката на вечерта: ICE Riesling от реколта 2018.

Родината на ICE wine напитките е Германия, при тази технология замръзва само водата в грозда, а с много бавно пресоване се изцежда незамръзналия захарен гроздов концентрат. Произведено по изключително интересна за мен технология, гроздето в землището на Царев Брод се бере се в началото на декември, когато е в полу замръзнало състояние, а в последствие се дозамразява, за да може при пресоването да се отдели само концентрираната гроздова мъст. От 100 кг замръзнало грозде се изцежда 10 л гроздов сок с около 50 % захари. Изферментират само половината захари, а другата половина остават във виното.

Специфично десертно вино, което на мен ми напомня на ликьор със сладкия си наситен вкус и меден аромат. Това вино е абсолютно достатъчно да бъде десерта на вечерята  или да се комбинира с по-неутрален десерт, ако си падате по този вид аперативи.

Вината ог колекцията на винарска изба Царев Брод във винен бар Регион

Вината на Царев Брод определено ме впечатлиха с техния интересен прочит към българските традиции в лозарството и опитът им да съхранят и възродят типични български сортове, които са малко познати за широката публика. Определено ще следя избата с интерес, а фаворитите ми от тази вечер Сепаж и розе от Евмолпия се отнеса вкъщи, за да им се насладим отново.

Поздрави и наздраве от мен!

Лили

Ако статията ви е харесала, споделете я, за да достигне до повече хора.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]