[vc_row][vc_column][vc_gallery type=“flexslider_slide“ interval=“3″ images=“5125,5126″ img_size=“large“ css=“.vc_custom_1542635939839{margin-top: 30px !important;}“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Винарска изба „Царев Брод“ се намира в село Царев брод, област Шумен, в непосредствена близост до единственият скален барелеф в Европа – Мадарския конник, който е обект на световното културно и природно наследство на Юнеско.

С цел преработване на прясно откъснат плод избата е разположена до лозовия масив. Суровината се бере рано сутрин и се спира при покачване на естествената температура при 16 °C. Така гроздето се обработва незабавно при средна температура от 13-14 °C.

Гроздовата мъст ферментира в малки съдове и барици направени индивидуално за всеки сорт в обем от 225л до 5200 литра.

Белите и розовите вина отлежават пет месеца върху фината утайка , а червеното Пино Ноар 18 месеца в бъчви 225 литрови, след което 12 месеца в съдове инокс, последвани от шест месеца в бутилка преди да излязат на пазара.

Теренът за отглеждането на лозята се намира в землището на село „Царев брод“, област Шумен.Площта на лозовото насаждение е 270 дка.и включва сортовете Совиньон Блан, Траминер,Шардоне, Ризлинг,Гергана и Пино ноар.
През 2018 година  засадихме още 180 дка, заложихме и на някои сортове лози българска селекция.Новите сортове са Пино Гри, Евмолпия и Каберне Фран.

Винарска изба Царев Брод има богат асортимент от вина в няколко серии. Основната е с БЯЛ ЕТИКЕТ и включва едносортови бели вина, бял сепаж, розе и пино ноар. Всички те отлежават от пет до девет месеца в иноксови съдове върху фините утайки.

Серията с ЖЪЛТ ЕТИКЕТ е AMBER HARVEST и е брандът който съдържа най-добрата реколта от годината, без ограничение в сорта. Тук вината отлежават върху утайките 12  месеца без да им се добавя какъвто и да било консервант, за да продължат всички натурални процеси в самото вино и то да остане по-органично и по-натурално.

Високият клас ЧЕРЕН ЕТИКЕТ е РЕЗЕРВА. В тази серия червените вина отлежават 24 месеца в рециклиран френски дъб, а белите в иноксови бъчви с цели зърна.

БЪЛГАРСКА СЕРИЯ: С тази серия искаме да отправим послание за съхраняване на българските сортове, които са част от историческите корени на България. В нея е ГЕРГАНА , който е автентичен бял винен сорт получен при кръстосването на Димят и Мискет Отонел през 1956 г. в опитното поле на ВСИ Пловдив.

След петдесет годишна забрава Иван Иванов от Шумен – собственик на избата, успява да положи основи за възраждането на този забравен български сорт.

През 2008 г. от няколкото индивидуални лози които притежава, той създава първия един декар с ГЕРГАНА в масивите на Винарска Изба „Царев Брод“

След десет годишен труд, вече разполагаме с 20 дка и сме твърдо убедени, че няма да спрем до тук в работата си с българските сортове.

Предизвикателството ни с ароматната ГЕРГАНА е, че при винификацията и използваме дрожди за червено грозде и по този начин избягваме опасността да се получи прекалено напарфюмирано вино и удължаваме неговия живот в бутилка. Отлежалите вина от сорта запазват своя характер.

PET – NAT: Това, че сме в северната част на България и имаме благоприятен климат, ни дава възможност да правим както свежи бели вина, така и любимите ни пенливи вина. Като начало заложихме на най-древния метод за правене на естествени пенливи вина Petillant-Naturel (Pet-Nat). Този метод произвежда по-леко, по-слабо газирано, нефилтрирано, често мътно вино, което се затваря в бутилка с капачка за бира.

АЙС РИЗЛИНГ: Това е нашето вино за завършек на вашата вечеря. Правим го от замръзнало грозде, като по този начин изцеждаме концентриран гроздов сок и ви предлагаме един напълно натурален продукт с красив златист цвят и кехлибарени отенъци, съблазнителен нос с нотки на смокиново сладко, захаросани портокалови корички, дюля и мед.

 

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]