Tsarev Brod Gergana 2018

Tsarev Brod Gergana 2018
[vc_row][vc_column width=“1/2″][vc_empty_space]
[vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=“1/2″][vc_column_text]
Регион: Дунавска равнина
Сорт: Гергана
Награди:
[/vc_column_text][vc_column_text]Великолепно, чисто и ароматно бяло вино, сочно и свежо. Негов автор е Николай Кръстев, енолог на Царев Брод.

Сортът гергана е кръстоска между мускат отонел и димят, създаден през 1972 година във ВСИ Пловдив. Идеята на кръстоската e да се изтегли зреенето по-рано, в края на септември, вместо в средата на октомври както е при сорта димят. Гергана е с възможности за голямо плододаване и затова се налага редуциране на добива, за да се получи комплексно вино – балансирано и с дълъг живот. Това е ключът, който екипът на Царев Брод използва, за да възобнови интереса към виното от сорта гергана.

Лозовият посадъчен материал е произведен в България. Лозята се намират в местност Мезърлъка в землището на с. Царев брод, недалеч от Шумен, на североизток от града. Почвата е льос. Първите декари с гергана са засадени през 2011 г. и това е първото стопанство след рестарта на българското лозарство, което възстановява местния сорт гергана, изцяло благодарение на стопанина Иван Иванов и неговото семейство.

Гроздето е брано в края на септември. Ферментира с дрожди за червено вино – приложени при ниска температура на ферментация те обират прекалено парфюмирания аромат на сорта. Бутилирано е без отлежаване през януари 2019.

 

 

Алкохол 13
Произведени бутилки 6000
Цена 19
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]