Image Alt

Избата

В сърцето на виното

Между двете стари столици на България – Плиска и Велики Преслав, се е сгушило китното шуменско село Царев брод, чието име носи нашата винарска изба. В непосредствена близост е единственият скален барелеф в Европа, обект на световното културно и природно наследство на Юнеско – Мадарският конник.

Идеята за собствена изба се ражда в далечната 2001 г., когато Иван Иванов, заедно със семейството си, засаждат първите декари от лозово стопанство в едноименното село Царев брод. Избата е построена през 2015 г., цели 14 години след като са засадени първите 27 хектара лозя. Винарската изба е разположена непосредствено до лозовия масив, така постигаме съвършенство при качеството като преработваме директно откъснатия плод.

Тази част от България е била наречена „Домът на белите винени сортове”. Разнообразието от стилове и качеството на произвежданите там вина, я превръщат в истинско царство на тези сортове.

Историята на изба Царев
Брод

2001
Основаване
Създаване на лозето в с. Царев брод
2011
Първите лозя Гергана
Засадихме първите декари в света от сорта Гергана
2014
Винарска изба
Построяване и обзавеждане на избата
2015
Първа реколта
Първа реколта за изба Царев Брод
2016
Най-добро розе на България
Произведохме Tsarev Brod Rose de Pinot 2016, което според Di Vino стана “Най - добро розе на България”
2017
Първото пенливо вино
За пръв път произведохме пенливо вино по най-древния метод Petillant Naturel - Pet - Nat Riesling
2018
Нови винени сортове
Допълнихме нашия лозов масив със сортовете Евмолпия, Каберне Фран и Пино Гри
2019
Пенливо вино Гергана
Първата ни реколта Естествено пенливо по класически метод от сорта Гергана
2020
Orange Rose Pinot Gris
Преживяхме Covid-19 и създадохме нашето първо Orange Rose Pinot Gris

Нашата мисия

Винаги сме били иноватори с експериментаторски дух и с чиста съвест можем да кажем, че ние сме едни от основоположниците на модерното винарство в България, Действаме дръзко и се стремим да стигнем там, където никой не е стигал досега.

Отглеждаме голямо разнообразие от отлични винени сортове грозде, но най-много се гордеем с автентичните си български сортове. Вярваме в доброто българско вино. За да се получи то е необходимо най-качественото грозде. Нашата мисия е да възродим отдавна забравените български сортове грозде и да насочим отново погледа на българина към българското вино, което заслужава да бъде върнато към своята слава. След петдесет годишна забрава, собственикът на избата Иван Иванов успява да положи основи за възраждането на забравения български сорт Гергана – автентичен бял винен сорт, получен при кръстосването на Димят и Мускат Отонел.

Няма друга изба в България, която да работи с този сорт, което прави изба „Царев Брод” наистина изключителна. С нашата „Българска серия” вина, отправяме важно послание за съхраняването на българските сортове, които са част от историческите корени на България.

Нашият екип

Нашият успех се дължи не на отделни личности, а на целия екип от специалисти, които работят в избата, съблюдавайки за съвършенството дори и в най-малкия детайл. Така се гради успехът. Така се полагат здравите основи на безупречния краен продукт. Гордеем се с нашето вино. Гордеем се с нашия екип.

Собственикът на изба “Царев Брод” – Иван Иванов, е агроном, визионер и мечтател. Той има визия и философия, които следва неотлъчно. Отглежда лозята си с ясното съзнанието, че гроздето е водещият елемент за една бъдеща изба. За да достигнат оптималната фаза от растежа си, качествените лози изискват много време. В продължение на цели осем години, преди идеята за собствена изба да бъде превърната от мечта в реалност, няколко български изби работят с гроздето на „Царев Брод” при създаването на техните вина. В една от тях по това време работи младият технолог Николай Кръстев. Това ключово запознанство между него и Иван в миналото, е в основата на успехите на „Царев Брод” днес. Николай Кръстев е главният технолог и сърцето на изба „Царев Брод”. Той с право може да бъде определен като едно от модерните лица на българското вино днес.

Неговата мисия е да докаже, че в България могат да се произвеждат качествени бели вина, чиито възход и световно признание тепърва предстоят. Вярва, че винарството е не просто работа, а начин на живот, всекидневно приключение на любознателната природа по пътя на усъвършенстването, извор на нови идеи и вдъхновение.